Influenza: a téli gyűjtőbetegség

February 24, 2018

Úgy tűnik a téli betegségek gyűjtőneve lett a lakosság számára az influenza: az Emocionális Marketing Kft. február közepén készült felmérése szerint minden negyedik ember állítja, volt influenzás az idei szezonban.

 

 

Ez feltehetően nem valós, így inkább azt kell gondolnunk, hogy a többség mindent influenzának tart, ami orrfojással, köhögéssel, esetleg lázzal jár. Ez persze felveti az egészség-tudatosság kérdését is, hiszen ezzel együtt nagyon kevesen fordultak a panaszukkal orvoshoz: mindössze a magát influenzásnak gondolók 43%-a.

Az orvoshoz forduláshoz alapvetően valami nagyon erős indok kell: az, hogy a gyerek influenzás, még nem annyira erős ok (beteg gyerekkel 49% ment orvoshoz). Viszont ha az egész család beteg, az már ilyen indok – ebben az esetben 65% fordult segítségért a családi orvoshoz.

A többség orvos helyett inkább más megoldást keresett, hiszen általános gondolat, hogy influenzára úgysem tud mit adni a doki. Így a legtöbben vagy házi praktikákat alkalmaztak (gyömbér, fokhagyma, pálinka, méz, ágy…), vagy vény nélküli gyógyszereket tömtek magukba.

A leginkább veszélyes gyakorlatot az alapfokú végzettségűek űzik: ők járnak legkevésbé orvoshoz influenza-szerű tünettel, viszont a legtöbben közülük kezelik magukat vény nélkül kapható készítményekkel. És közülük kerülnek ki a legtöbben, akik influenzásnak vélték magukat: minden harmadik alapfokú végzettségű (36%).

A középfokúak az orvosra és/vagy a házipatikára esküsznek influenza esetében, náluk 29% érezte azt, hogy influenzás lehetett.

Legkevésbé a felsőfokú végzettségűeket kapta el az influenza: 21%-uk vélte ezt, akik betegen mindenből egy kicsit (orvost-vény nélkülit-házipatikát) kértek.

Mivel sokan úgy gondoljuk, hogy minden influenza, ami tüsszögéssel jár és már amúgy is kigyógyultunk jópárszor ebből a nyavajából, nem szükséges beoltani sem magunkat, sem mást – a válaszadók 60%-a még sosem kért magának vagy valamely családtagjának influenza elleni védőoltást (a férfiak fele, a nők két-harmada). A gyerekeit ugyanakkor idén a válaszadók közel 8%-a oltatta be influenza ellen.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts

February 26, 2019

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Instagram

© Emocionális Marketing 2017

Asz: 23458978-2-41 - Cgj: 01-09-966526

Adatvédelem

Adatkezelési nyilv.: NAIH - 139915/2018.