top of page

Influenza: a téli gyűjtőbetegség

Úgy tűnik a téli betegségek gyűjtőneve lett a lakosság számára az influenza: az Emocionális Marketing Kft. február közepén készült felmérése szerint minden negyedik ember állítja, volt influenzás az idei szezonban.

Ez feltehetően nem valós, így inkább azt kell gondolnunk, hogy a többség mindent influenzának tart, ami orrfojással, köhögéssel, esetleg lázzal jár. Ez persze felveti az egészség-tudatosság kérdését is, hiszen ezzel együtt nagyon kevesen fordultak a panaszukkal orvoshoz: mindössze a magát influenzásnak gondolók 43%-a.

Az orvoshoz forduláshoz alapvetően valami nagyon erős indok kell: az, hogy a gyerek influenzás, még nem annyira erős ok (beteg gyerekkel 49% ment orvoshoz). Viszont ha az egész család beteg, az már ilyen indok – ebben az esetben 65% fordult segítségért a családi orvoshoz.

A többség orvos helyett inkább más megoldást keresett, hiszen általános gondolat, hogy influenzára úgysem tud mit adni a doki. Így a legtöbben vagy házi praktikákat alkalmaztak (gyömbér, fokhagyma, pálinka, méz, ágy…), vagy vény nélküli gyógyszereket tömtek magukba.

A leginkább veszélyes gyakorlatot az alapfokú végzettségűek űzik: ők járnak legkevésbé orvoshoz influenza-szerű tünettel, viszont a legtöbben közülük kezelik magukat vény nélkül kapható készítményekkel. És közülük kerülnek ki a legtöbben, akik influenzásnak vélték magukat: minden harmadik alapfokú végzettségű (36%).

A középfokúak az orvosra és/vagy a házipatikára esküsznek influenza esetében, náluk 29% érezte azt, hogy influenzás lehetett.

Legkevésbé a felsőfokú végzettségűeket kapta el az influenza: 21%-uk vélte ezt, akik betegen mindenből egy kicsit (orvost-vény nélkülit-házipatikát) kértek.

Mivel sokan úgy gondoljuk, hogy minden influenza, ami tüsszögéssel jár és már amúgy is kigyógyultunk jópárszor ebből a nyavajából, nem szükséges beoltani sem magunkat, sem mást – a válaszadók 60%-a még sosem kért magának vagy valamely családtagjának influenza elleni védőoltást (a férfiak fele, a nők két-harmada). A gyerekeit ugyanakkor idén a válaszadók közel 8%-a oltatta be influenza ellen.

#Emocionális #influenza #oltás

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Még nincsenek címkék.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page