Munkaerőhiány - még meddig?

Ma olvastam, hogy az általam imádott magyar eper nagy része akár a földeken is rohadhat, mert nincs, aki leszedje. A "profik" már Ausztriában dolgoznak, a problémát enyhíteni tudó román vagy ukrán vendégmunkások pedig Spanyolországig meg sem állnak. Nem csoda, hiszen ott akár négyszeres bért is megkaphatnak tökéletesen ugyanazért a munkáért. 

 

 

Mivel a munkavállalókért folyó harc egy újabb terület, amelyben a KKV-knak versenyezniük kell a piacon, a növekvő munkaerőhiány nagyon rossz hír a számukra. Egy ilyen piacon ugyanis a béremelés szükséges (ha nem is egyetlen) feltétel a munkaerő-szerzéshez, ami viszont a kis tőkeerejű vállalkozásokat a padlóra küldheti.

A munkaerőhiány látszólag jó dolog, hiszen kicsi a munkanélküliség, jobban megy a gazdaság, megnő a kereslet, a vállalkozóknak jobban megy. Viszont a termelékenységet megakasztja, amelynek elmaradó megrendelés vagy kényszerből emelt bér a következménye, ami viszont a vállalkozások profitját veszélyezteti. Tehát pont azt, amiből a cég amúgy élne.

 

A munkaerőhiány a tőkehiányos magyar kisvállalkozásokat, családi vállalkozásokat veszélyezteti tehát elsőként, de a sajtóhírek már arról szólnak, hogy a legnagyobb multik is komoly gondban vannak. 

Kvázi friss hír, hogy a Coop a közeljövőben több vidéki üzletét nem fogja tudni kinyitni bizonyos hétköznapokon a munkaerőhiány miatt. Ha már a multik is ilyen gondban vannak, tehet-e bármit is egy kis cég?

 

Ugyan senkit nem vigasztal, de a probléma nem csak Magyarországot érinti: a világ becslések szerint 6,900 milliárd eurót veszít csak azért, mert szakemberhiány van és még inkább lesz 2030-ig.

 

Ehhez társul még "bónuszként" a hatalmas fluktuáció (a múlt heti Top FMCG konferencián a legnagyobb kereskedelmi láncok vezérei maguk számoltak be 40-50%-os eladótéri fluktuációról), ami elképesztő többletterhet jelent a vállalkozásoknak. 

 

A következő hetekben megpróbáljuk kideríteni, hogy mindez mekkora költséget jelenthet idehaza egy-egy vállalatnak, és milyen megoldások lehetnek - ha egyáltalán vannak - a munkaerőhiány kérdéskörében.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts

February 26, 2019

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Instagram

© Emocionális Marketing 2017

Asz: 23458978-2-41 - Cgj: 01-09-966526

Adatvédelem

Adatkezelési nyilv.: NAIH - 139915/2018.