top of page

Munkaerőhiány - még meddig?

Ma olvastam, hogy az általam imádott magyar eper nagy része akár a földeken is rohadhat, mert nincs, aki leszedje. A "profik" már Ausztriában dolgoznak, a problémát enyhíteni tudó román vagy ukrán vendégmunkások pedig Spanyolországig meg sem állnak. Nem csoda, hiszen ott akár négyszeres bért is megkaphatnak tökéletesen ugyanazért a munkáért.


Mivel a munkavállalókért folyó harc egy újabb terület, amelyben a KKV-knak versenyezniük kell a piacon, a növekvő munkaerőhiány nagyon rossz hír a számukra. Egy ilyen piacon ugyanis a béremelés szükséges (ha nem is egyetlen) feltétel a munkaerő-szerzéshez, ami viszont a kis tőkeerejű vállalkozásokat a padlóra küldheti.

A munkaerőhiány látszólag jó dolog, hiszen kicsi a munkanélküliség, jobban megy a gazdaság, megnő a kereslet, a vállalkozóknak jobban megy. Viszont a termelékenységet megakasztja, amelynek elmaradó megrendelés vagy kényszerből emelt bér a következménye, ami viszont a vállalkozások profitját veszélyezteti. Tehát pont azt, amiből a cég amúgy élne.


A munkaerőhiány a tőkehiányos magyar kisvállalkozásokat, családi vállalkozásokat veszélyezteti tehát elsőként, de a sajtóhírek már arról szólnak, hogy a legnagyobb multik is komoly gondban vannak.

Kvázi friss hír, hogy a Coop a közeljövőben több vidéki üzletét nem fogja tudni kinyitni bizonyos hétköznapokon a munkaerőhiány miatt. Ha már a multik is ilyen gondban vannak, tehet-e bármit is egy kis cég?


Ugyan senkit nem vigasztal, de a probléma nem csak Magyarországot érinti: a világ becslések szerint 6,900 milliárd eurót veszít csak azért, mert szakemberhiány van és még inkább lesz 2030-ig.


Ehhez társul még "bónuszként" a hatalmas fluktuáció (a múlt heti Top FMCG konferencián a legnagyobb kereskedelmi láncok vezérei maguk számoltak be 40-50%-os eladótéri fluktuációról), ami elképesztő többletterhet jelent a vállalkozásoknak.


A következő hetekben megpróbáljuk kideríteni, hogy mindez mekkora költséget jelenthet idehaza egy-egy vállalatnak, és milyen megoldások lehetnek - ha egyáltalán vannak - a munkaerőhiány kérdéskörében.

#fluktuáció #Emocionális

Featured Posts
Bejegyzések hamarosan
Kövess minket!
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Még nincsenek címkék.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page