top of page

Mivel is töltjük a felszabadult időnket?

Az ókori római filozófus Seneca szerint csak „dőzsölő és nemtörődöm magatartásunk” miatt nem jut időnk az élet fontos dolgaira – „nem az időnk csekély, csak sokat elvesztegetünk belőle”. Mai felgyorsult világunkban különösen fontos tényezővé lépett elő az idő – természetes módon minden felértékelődik, amire szükségünk lenne, de kevés van belőle. Ezért – Seneca tanítását öntudatlanul is megfogadva – igyekszünk spórolni az idővel és nem „elvesztegetni” azt.

Ez a törekvés a vásárlásainkban és a fogyasztásainkban is megfigyelhető. Köztudott, hogy a hipermarketekben eltöltött idő az elmúlt 15 év alatt körülbelül felére csökkent. Folyamatosan nő az online vásárlások aránya, melynek szintén az idővel való takarékoskodás az egyik fő mozgatórugója. De ott vannak például a népszerű kész/félkész ételek, a hatalmas forgalmat bonyolító gyorséttermek, vagy a mindent elintéző okoseszközök…


Fentiek szellemében vizsgáltuk meg egy kutatásunkban azt, hogy mi alapján választják ki a vásárlók kedvenc plázájukat.


Az eredmények első ránézésre a „klasszikus” képet mutatják:


Ha kicsit továbbgondoljuk a válaszokat, láthatjuk, hogy a 23 tételből álló lista első 7 helyén olyan tényezők állnak, amivel bizony időt spórolunk.

Abba a plázába megyünk legszívesebben, ami amúgy is útba esik, ami könnyen megközelíthető, ahol - ha kocsival megyünk - a parkolással sem kell időt vesztegetnünk, és amiben mindenféle üzlet van a szolgáltatótól a hipermarketen át a ruházati üzletekig, úgyhogy nem szükségek hosszan rónunk az utcákat, hogy mindent megvegyünk, amire szükségünk van.


És hogy mire fordítjuk az így felszabadult időt? Talán megdöbbentő, de egy norvég kutatás szerint jellemzően munkára... – ami talán még Senecának is tetszene: „Míg halogatjuk az élet kötelességeit, elfut előlünk az élet.”


#vásárlás #21század #Emocionális

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Még nincsenek címkék.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page